Mitkä kissat?

Miina ja Manu ovat reippaat kissasisarukset. Miina on tietävä ja taitava. Manu puolestaan aina valmis toimintaan eikä aina ehdi miettiä asioita ihan loppuun saakka. 

Sulo-enon kanssa elämä sujuu leppoisasti, vaikka seikkailuja ja yllätyksiäkin riittää.

Miina ja Manu tutustuvat aina innokkaasti uusiin asioihin. Miinan ja Manun mukana oppii aina uusia asioita ja Manu oppii hyvin usein myös omista kommelluksistaan!

Miinalla ja Manulla on myös paljon ystäviä. Heidän parhaat kaveruksensa ovat Heikki Hiiri, Olli Orava, Matti Mäyrä ja lähikaupungissa asuva Sipriina-serkku. Aikuisia tuttavia ovat Erakko-Hermanni, Konstaapeli Nalle, Kattisen mummu, Myllyhiiri Malakias, Matti Mäyrän perhe, Nelly-täti, Jänkä-Joonas ja monet muut.

Miina ja Manu kautta aikojen

Kissasisarukset saivat alkunsa 1982, jolloin Satukustannus Oy päätti julkaista uuden aapisen. Tehtävä annettiin tutulle taiteilijalle Teuvo ”TEUTORI” Koskiselle. Syyskuussa 1982 ihka ensimmäinen Miinan ja Manun Aapinen ilmestyikin. Yhdestä aapisesta kehkeytyi vähitellen kokonainen kirjasarja.

Jo ensimmäisistä kirjoista alkaen tarinoista ja hahmoista haluttiin turvalliset ja selkeät, ”kiltit kirjat”. Varhaisten kirjojen miljöö muistutti 1950-luvun maalaisympäristöä. Kirjojen leppoisa ilmapiiri ja lempeä huumori sävyttää tunnelmaa ja pieni opetus seuraa tarinan lomassa. Kirjat haluttiin myös helposti saavutettaviksi eli edullisella hinnalla ostettaviksi ja lasten käsissä kestäviksi, minkä vuoksi tukeva sivumateriaali oli harkittu valinta.

Kirjojen aiheet kumpusivat arkisista tilanteista, jotka ympäröivät lasten elämää. Esimerkiksi Miina ja Manu Lääkärissä, Hammaslääkärissä, Päiväkodissa tai Esikoulussa ovat antaneet aikuisille tilaisuuden käsitellä lapsen kanssa usein jännittäviäkin asioita.

Teutori ehti kuvittaa ja pääosin myös käsikirjoittaa yhteensä 47 erilaista tarinaa. Sittemmin Miina ja Manu -tarinoita ovat kuvittaneet muun muassa Jari Koivisto ja Tuomas Mäkelä, Kristian Huitula sekä käsikirjoittaneet  muun muassa Jari Koivisto, Juha Henttonen ja Tuula Puranen. Tehtäväkirjoissa ovat olleet mukana monet muutkin kuvittajat.